Choď na obsah Choď na menu

Kroky

 Kroky sú nedovolený pohyb jednou alebo obidvomi nohami ľubovolným smerom, keď hráč, ktorý drží živú loptu na ihrisku, poruší obmedzenia uvedené v tomto článku. Obrátka je dovolený pohyb, keď hráč, držiaci živú loptu na ihrisku, vykročí raz alebo viackrát v ľubovoľnom smere tou istou nohou, zatiaľ čo druhá noha, zvaná obrátková noha, zostáva na jednom mieste v styku s podlahou

Výber obrátkovej nohy hráča, ktorý chytil živú loptu na ihrisku:

  • Ak stojí obidvomi nohami na podlahe:

V okamihu, ako zdvihne jednu nohu, druhá noha sa stáva obrátkovou.

  • Ak je v pohybe alebo dribluje:

Ak sa jedna noha dotýka podlahy, táto noha sa stáva obrátkovou. Ak sa žiadna noha nedotýka podlahy a hráč dopadne súčasne na obidve nohy, v okamihu, ako pohne jednou nohou, druhá sa stáva obrátkovou. Ak sa žiadna noha nedotýka podlahy a hráč dopadne na jednu nohu, táto noha sa stáva obrátkovou. Ak sa hráč z tejto nohy odrazí, dopadne na obidve nohy súčasne a zastaví, potom žiadna noha nie je obrátková.

Pohyb s loptou hráča po výbere obrátkovej nohy, majúc pod kontrolou živú loptu na ihrisku:

  • Ak stojí a má obidve nohy na podlahe:

Na začiatku driblingu sa obrátková noha nesmie zdvihnúť skôr, ako lopta opustí ruku (ruky). Pri prihrávke alebo hode na kôš z hry sa hráč môže odraziť z obrátkovej nohy, ale žiadna noha sa nesmie opätovne dotknúť podlahy pred tým, ako lopta opustí jeho ruku (ruky).

  • Ak sa pohybuje alebo dribluje:

Na začiatku driblingu sa obrátková noha nesmie zdvihnúť skôr, ako lopta opustí ruku (ruky). Pri prihrávke alebo hode na kôš z hry sa hráč môže odraziť z obrátkovej nohy, dopadnúť na jednu nohu alebo obidve nohy súčasne, ale potom sa žiadna noha nesmie opäť dotknúť podlahy pred tým, ako lopta opustí jeho ruku (ruky).

  • Ak sa zastavil, keď žiadna noha nie je obrátková:

Na začiatku driblingu nesmie zdvihnúť žiadnu nohu skôr, ako lopta opustí ruku (ruky). Pri prihrávke alebo hode na kôš z hry môže zdvihnúť jednu alebo obidve nohy, ale nesmú sa opäť dotknúť podlahy skôr, ako lopta opustí ruku (ruky).

Hráč, ktorý padol, leží alebo sedí na podlahe:

  • Hráč môže, držiac loptu, padnúť na podlahu a šmýkať sa po nej, alebo ležiac alebo sediac na podlahe získať loptu pod kontrolu.
  • Priestupok nastáva, ak sa potom hráč kotúľa alebo sa pokúša vstať, držiac loptu.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.