Choď na obsah Choď na menu

Základne princípy bránenia

 Princíp valca definuje priestor v zdanlivom valci obsadený hráčom na podlahe. Súčasťou valca je priestor nad hráčom. Valec je ohraničený:

  • spredu dlaňami rúk,
  • zozadu zadnou časťou bedier a
  • zboku vonkajším okrajom paží a nôh.

Ruky a paže môžu byť pred trupom vystreté nie ďalej ako je poloha chodidiel, pričom paže môžu byť v lakťoch ohnuté a predlaktia a ruky vztýčené. Vzdialenosť chodidiel je úmerná výške.

Princíp vertikality Počas stretnutia má každý hráč právo zaujať postavenie (valec) na ktoromkoľvek mieste ihriska neobsadenom súperom. Tento princíp chráni miesto na ihrisku, na ktorom stojí, a vzdušný priestor nad ním, ak kolmo vyskočí vo svojom valci. Len čo hráč opustí svoje vertikálne postavenie (valec) a dôjde k telesnému dotyku so súperom, ktorý zaujal svoje vertikálne postavenie (valec), za dotyk je zodpovedný hráč, ktorý opustil svoje vertikálne postavenie (valec). Obranca nesmie byť potrestaný za to, že kolmo vyskočí (vo svojom valci), alebo ak má ruky a paže vystreté nad sebou vo svojom valci. Útočiaci hráč, nachádzajúci sa na podlahe alebo vo vzduchu pri výskoku, sa nesmie dotknúť brániaceho hráča stojaceho v dovolenom obrannom postavení:

  • Pomocou rúk si vytvoriť ďalší priestor (odtlačenie).
  • Roztiahnutím nôh alebo paží spôsobiť dotyk počas hodu na kôš z hry alebo bezprostredne po ňom.

Dovolené obranné postavenie Brániaci hráč zaujal počiatočné dovolené obranné postavenie, ak:

  • Je obrátený k súperovi tvárou a
  • Obidve chodidlá má na podlahe.

K dovolenému obrannému postaveniu patrí navyše aj vertikálny priestor nad hráčom (valec) od podlahy k stropu. Môže teda zdvihnúť paže a ruky nad hlavu alebo kolmo vyskočiť, ale musia zostať vo zvislej polohe vnútri pomysleného valca.

Bránenie hráča, ktorý má loptu pod kontrolou Pri bránení hráča, ktorý má loptu pod kontrolou (drží ju alebo dribluje), sa prvky času a priestoru neberú do úvahy. Hráč s loptou musí očakávať, že ho budú brániť, a preto musí byť pripravený zastaviť sa alebo zmeniť smer, ak súper zaujme počiatočne dovolené obranné postavenie pred ním, a to dokonca aj vtedy, keď sa tak stane v zlomku sekundy. Brániaci hráč musí zaujať počiatočné dovolené obranné postavenie bez toho, aby pred tým, ako ho zaujme, spôsobil dotyk. Len čo brániaci hráč zaujal počiatočné dovolené obranné postavenie, môže sa pri bránení súpera pohybovať, ale nesmie vysunúť ruky, ramená, boky alebo nohy a tak dotykom zabrániť driblujúcemu hráčovi, aby ho obišiel. Pri posudzovaní situácie "blokovanie/prerážanie" hráča s loptou, sa rozhodca riadi nasledujúcimi zásadami:

  • Brániaci hráč musí zaujať počiatočné dovolené obranné postavenie tvárou k hráčovi s loptou a musí mať obidve chodidlá na podlahe.
  • Pri udržiavaní počiatočného dovoleného obranného postavenia brániaci hráč môže zostať stáť, kolmo vyskočiť, alebo sa môže pohybovať do strany alebo dozadu.
  • Ak sa hráč v snahe udržiavať počiatočné dovolené obranné postavenie pohybuje, môže na okamih jednu alebo obe chodidlá zodvihnúť, ak tento pohyb je do strany alebo dozadu, ale nie dopredu k hráčovi s loptou.
  • Ak dôjde k dotyku s trupom, potom sa brániaci hráč považuje za hráča, ktorý bol na mieste dotyku prvý.
  • Obranca stojaci v dovolenom obrannom postavení sa môže vo svojom valci otočiť, ak tým tlmí náraz alebo bráni zraneniu.

Ak sú splnené hore uvedené podmienky, potom sa chyby dopustil hráč s loptou.

Bránenie hráča, ktorý nemá loptu pod kontrolou Hráč, ktorý nemá loptu pod kontrolou, má právo sa voľne pohybovať po ihrisku a zaujať akékoľvek miesto neobsadené iným hráčom. Pri bránení hráča, ktorý nemá loptu pod kontrolou, sa berú do úvahy prvky času a vzdialenosti. To znamená, že brániaci hráč nemôže zaujať postavenie priveľmi blízko a/alebo priveľmi rýchlo do cesty pohybujúcemu sa súperovi tak, že tento nemá dostatok času alebo vzdialenosti na zastavenie alebo zmenu smeru. Vzdialenosť je úmerná rýchlosti súpera, nikdy nie menej ako jeden (1) a nikdy nie viac ako dva (2) normálne kroky. Ak brániaci hráč pri zaujímaní svojho počiatočného dovoleného obranného postavenia neberie do úvahy prvky času a vzdialenosti, je zodpovedný za prípadný dotyk so súperom. Ak brániaci hráč už zaujal počiatočné dovolené obranné postavenie, môže sa pri bránení súpera pohybovať. Nemôže dotykom roztiahnutých alebo vychýlených paží, ramien, bokov, alebo nôh do súperovej cesty brániť súperovi prejsť okolo neho. Môže sa obrátiť alebo dať pred seba v blízkosti svojho tela ruku (ruky), v priestore svojho valca, a tak predísť zraneniu.

Hráč, ktorý je vo vzduchu Hráč, ktorý vyskočil do vzduchu z niektorého miesta na ihrisku, má právo dopadnúť späť na to isté miesto. Má právo dopadnúť na iné miesto na ihrisku za predpokladu, že miesto dopadu a priama cesta medzi miestom odrazu a miestom dopadu nie je v momente výskoku obsadená súperom (súpermi). Ak hráč vyskočil a dopadol a jeho moment zotrvačnosti spôsobil dotyk so súperom, ktorý za miestom dopadu zaujal dovolené obranné postavenie, potom za dotyk je zodpovedný skáčuci hráč. Súper nesmie vstúpiť do cesty hráčovi po tom, ako tento hráč vyskočil do vzduchu. Pohyb pod hráča, ktorý je vo vzduchu a tým spôsobený dotyk, je obyčajne nešportová chyba a v určitých prípadoch môže byť diskvalifikujúcou chybou.

Clonenie: dovolené a nedovolené Clona je pokusom hráča zabrániť alebo sťažiť dosiahnuť zamýšľané miesto na ihrisku súperovi, ktorý nemá loptu.

K dovolenému cloneniu dochádza vtedy, keď hráč cloniaci súpera:

  • V okamihu dotyku nehybne stojí (vo vnútri valca).
  • V okamihu dotyku má obidve chodidlá na podlahe.

K nedovolenému cloneniu dochádza vtedy, keď hráč cloniaci súpera:

  • V okamihu dotyku sa pohyboval.
  • Pri stavaní clony mimo zorného poľa nehybne stojaceho súpera nedodržal dostatočnú vzdialenosť a nastal dotyk.
  • Nerešpektoval prvky času a vzdialenosti pri clonení súpera v pohybe a nastal dotyk.

Ak je clona postavená v zornom poli stojaceho súpera (spredu alebo zboku), cloniaci hráč môže postaviť clonu pri ňom tak blízko, ako si želá, za predpokladu, že nedôjde k dotyku. Ak je clona postavená mimo zorného poľa stojaceho súpera, cloniaci hráč musí umožniť súperovi urobiť jeden (1) normálny krok ku clone bez dotyku. Ak súper je v pohybe, platia prvky času a vzdialenosti. Cloniaci hráč musí nechať súperovi dostatok miesta, aby sa clonený hráč mohol zastavením alebo zmenou smeru vyhnúť clone. Požadovaná vzdialenosť nie je nikdy menej ako jeden (1) a nikdy viac ako dva (2) normálne kroky. Dovolene clonený hráč je zodpovedný za akýkoľvek dotyk s cloniacim hráčom.

Prerážanie Prerážanie je taký nedovolený osobný dotyk hráča s loptou alebo bez nej, že nastane strkanie alebo pohyb do trupu súpera.

Blokovanie Blokovanie je nedovolený osobný dotyk, ktorý obmedzuje pohyb súpera s loptou alebo bez lopty. Hráč, ktorý sa pokúša cloniť, sa dopustí chyby – blokuje, ak dôjde k dotyku, keď je v pohybe a súper buď nehybne stojí, alebo od neho ustupuje. Ak hráč nesleduje loptu, je obrátený tvárou k súperovi a mení svoje postavenie podľa pohybu súpera, potom je tento hráč primárne zodpovedný za akýkoľvek dotyk, ktorý nastane, ak však nepôsobia iné faktory. Výraz "ak nepôsobia iné faktory" znamená úmyselné strkanie, prerážanie alebo držanie hráčom, ktorý je clonený. Pri zaujatí postavenia na podlahe sa hráčovi dovoľuje roztiahnuť pažu(paže) alebo lakeť (lakte) mimo jeho valca, ale musí ich stiahnuť do svojho valca, keď sa súper pokúša prejsť okolo. Ak paža (paže) alebo lakeť (lakte) hráča sú mimo jeho valca a dôjde k dotyku, ide o blokovanie alebo držanie.

Dotýkanie sa súpera rukou (rukami) a/alebo pažou (pažami) Rozhodcovia musia rozhodnúť, či hráč, ktorý spôsobil dotyk, získal nešportovú výhodu. Ak dotyk spôsobený hráčom akýmkoľvek spôsobom obmedzuje voľnosť pohybu súpera, potom je tento dotyk chybou. K nedovolenému používaniu ruky (rúk) alebo roztiahnutej paže (paží) dochádza vtedy, keď brániaci hráč v obrannom postavení položí ruku (ruky) na súpera s loptou alebo bez lopty, nechá ju (ich) na ňom spočinutú a spomalí tak jeho pohyb. Opakovaný dotyk alebo "pichnutie" súpera s loptou alebo bez lopty môže spôsobiť stupňovanie hrubosti, a preto je chybou.

Útočiaci hráč s loptou sa dopustí chyby, ak:

  • „Hákuje“ alebo drží ruku alebo lakeť okolo brániaceho hráča, čím získal nešportovú výhodu.
  • „Odstrčí“ brániaceho hráča a tým mu zabráni hrať loptou alebo sa snažiť ňou hrať alebo odstrčením chce získať viac priestoru medzi

sebou a brániacim hráčom.

  • Používa vysunutú ruku alebo pažu počas driblingu, aby zabránil obrancovi získať loptu pod kontrolu.

Útočiaci hráč bez lopty sa dopúšťa chyby, ak „odstrkuje“ za účelom:

  • Uvoľniť sa a získať loptu.
  • Zabrániť obrancovi hrať alebo pokúšať sa hrať loptou.
  • Vytvoriť viac priestoru medzi sebou a obrancom.

Hra v postavení podkošového hráča Pre hru v postavení podkošového hráča platí princíp vertikality. Útočiaci hráč v postavení podkošového hráča i brániaci hráč, ktorý ho bráni, musia rešpektovať vzájomné vertikálne práva (valec). Ak útočiaci alebo brániaci hráč v postavení podkošového hráča ramenom alebo bokom vytláča svojho súpera z jeho postavenia, alebo súperovi bráni vo voľnosti pohybu roztiahnutými lakťami, pažami, kolenami alebo inou časťou tela, dopúšťa sa chyby.

Nedovolené bránenie zozadu Nedovolené bránenie zozadu je osobný dotyk so súperom, ktorý spôsobí zozadu obranca nachádzajúci sa za súperom. Skutočnosť, že sa obranca pokúša hrať loptou, ho neoprávňuje na osobný dotyk so súperom zozadu.

Držanie je nedovolený osobný dotyk so súperom, ktorý obmedzuje voľnosť jeho pohybu. Môže ísť o dotyk (držanie) s ktoroukoľvek časťou tela.

Strkanie je neodvolený osobný dotyk s ľubovoľnou časťou tela, pri ktorom hráč násilne pohybuje alebo sa pokúša pohybovať súperom, ktorý má alebo nemá loptu pod

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.